5 beneficii unice ale cafelei

Cafeaua este o băutură îndrăgită, cunoscută pentru capacitatea sa de a-ți regla concentrarea și de a-ți crește nivelul de energie. De fapt, mulți oameni depind de ceașca lor zilnică de cafea chiar atunci când se trezesc pentru a-și începe ziua bine. Pe lângă efectele sale energizante, cafeaua a fost legată de o listă lungă de potențiale beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre aceste beneficii.

Crește nivelul de energie

Cafeaua conține cofeină, un stimulent al sistemului nervos central care este cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta împotriva oboselii și de a crește nivelul de energie. Acest lucru se datorează faptului că cofeina blochează receptorii unui neurotransmițător numit adenozină, iar acest lucru crește nivelul altor neurotransmițători din creierul tău care reglează nivelul de energie, inclusiv dopamina.

Reduce riscul apariției diabetului de tip 2

Unele cercetări sugerează că un consum regulat de cafea ar putea fi asociat cu un risc scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 pe termen lung. De fapt, o analiză a 30 de studii a constatat că fiecare ceașcă de cafea consumată pe zi a fost legată de un risc cu 6% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Se crede că acest lucru se datorează capacității cafelei de a păstra funcția celulelor beta din pancreas, care sunt responsabile pentru producerea de insulină pentru a regla nivelul zahărului din sânge.

Citeste si: Care sunt beneficiile pe care le poate oferi consumul de cafea?

Ar putea sprijini sănătatea creierului

Deși studiile au dat rezultate mixte, unele cercetări asociază consumul de cafea cu protejarea împotriva anumitor tulburări neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer și boala Parkinson. Potrivit unei analize a 13 studii, persoanele care consumau în mod regulat cofeină aveau un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson. În plus, consumul de cofeină a încetinit și progresia bolii Parkinson în timp. În plus, mai multe studii au demonstrat că consumul moderat de cafea ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de demență și declin cognitiv.

Ar putea proteja împotriva afecțiunilor hepatice

Interesant este că mai multe studii sugerează că un consum optim e cafea susține sănătatea ficatului și ar putea proteja împotriva bolilor. De exemplu, un studiu a constatat că mai mult de două căni de cafea pe zi pot duce la scăderea de cicatrici hepatice și cancer hepatic la persoanele cu boli hepatice.

Alte cercetări arată că, cu cât oamenii au băut mai multă cafea, cu atât este mai mic riscul de deces din cauza unei boli hepatice cronice. Cu așa vești bune, te sfătuim să iei niște cafea boabe și să îți pregătești o ceașcă.

Sprijină sănătatea inimii

Unele cercetări asociază consumul de cafea cu beneficii ale sănătății inimii. De fapt, o analiză a constatat că un consum de trei până la cinci căni de cafea pe zi a fost legat de un risc redus cu 15% de boli de inimă. 

O altă revizuire a 21 de studii a arătat că un consum de trei până la patru căni de cafea zilnic a fost asociat cu un risc cu 21% mai mic de accident vascular cerebral. Cu toate acestea, rețineți că un consum mare de cofeină poate afecta nivelul tensiunii arteriale. Prin urmare, persoanele cu tensiune arterială necontrolată ar putea avea nevoie să-și limiteze sau să-și modereze aportul de cofeină.


Pe acelasi subiect

Recente